Een ‘BIJ’drage leveren aan de maatschappij begint in de community garden

HRIMG_9767Te

“Velen weten wel dat bijen voor bestuiving zorgen en daarmee de groei van veel van ons eten mogelijk maken. Maar niet alleen ons eten, ook dat van veel dieren op deze aarde bijvoorbeeld. We kunnen niet zonder de bijen.” – Maarten Arts,  verificatie en validatie expert @NXP en imker

 

Er wordt druk gezoemd rond de oude boerderij op de High Tech Campus. Het zijn de bijen in de Community Garden. Deze week is het Earth Week: een periode die NXP aangrijpt om overal ter wereld waar ze vestigingen hebben, iets goeds te doen voor de aarde. Alle medewerkers mogen acht uur onder werktijd vrijwilligerswerk doen. Er zijn allerlei projecten waaruit gekozen kan worden, waaronder het meebouwen aan een bij-vriendelijke tuin. Die wordt gemaakt in de Community Garden. NXP’er en imker Maarten Arts begeleidt de vrijwilligers en leert ze meteen wat bij over het houden van bijen en het belang van bijen voor ons ecosysteem.

Op maandag werd al een mooi hekwerk geweven met wilgentakken. De vrijwilligers hebben flink meters gemaakt en konden al beginnen met het inzaaien van een speciaal bloemenzaad dat bijen aantrekt. “Ik ben enorm geholpen door de vrijwilligers”, zegt Maarten. Het reguliere onderhoud van de tuin wordt gedaan door Helicon, een school voor groen onderwijs die aan de HTC grenst. “De Community Garden is belangrijk. Hier mag iedereen aan meewerken en hij ligt op een goed zichtbare plek op de campus. Het bij-vriendelijk maken van tuinen is essentieel voor ons ecosysteem. Velen weten wel dat bijen voor bestuiving zorgen en daarmee de groei van veel van ons eten mogelijk maken. Maar niet alleen ons eten, ook dat van veel dieren op deze aarde bijvoorbeeld. We kunnen niet zonder de bijen.

DE BIJENKASTEN KLAARMAKEN

Naast het hekwerk en de tuin klaar maken voor de bijen, staan er ook werkzaamheden op het programma om de bijenkasten klaar te maken voor bewoning. Er moeten ramen worden ingericht voor de broed- en honingkamers. Die ramen helpen de bijen om hun nest sneller in te richten. Bovenop een broedkamer komt een honingkamer. In die laatste kamer komt alleen honing en dat maakt het makkelijker oogsten.

In elke kast komen tussen de 20.000 en 50.000 bijen. Er is één koningin in een bijenkorf. De werksters bepalen wie dat wordt. Koningin wordt die bij die tijdens het gehele larvenstadium koninginnengelei te eten krijgt. Je hoeft niet bang te zijn om langs de Community Garden te lopen: er is gekozen voor een vriendelijk ras dat niet zo assertief is naar bezoekers. Deze Carnica bijen produceren per oogstmoment, per kast vaak wel 25 kilo honing, die je overigens weer kunt kopen bij LOKL op de HTC. En zo is het cirkeltje rond.

HET BELANG VAN DE COMMUNITY GARDEN

Het vrijwilligersinitiatief staat Maarten wel aan: “Je doet iets voor je directe omgeving en het is meteen zichtbaar.” Marbritta van Boldrik, content & community manager bij Samen voor Eindhoven (organisatie voor vrijwilligersinitiatieven) voegt daar direct aan toe dat de NXP’ers wat dat betreft een perfect kantoor hebben: naast de Community Garden. Ze kijken uit over de bijen en kunnen een oogje in het zeil houden. Maarten: “Je kunt zoveel met het werken met bijen, juist hier op de campus midden tussen de mensen. Je geeft terug aan de natuur, verbetert het ecosysteem, kunt een stukje natuureducatie realiseren voor kinderen en de lokaal gemaakte honing ook weer verkopen aan de eigen community.”

Tekst: Bridget Alcione Spoor Foto’s: Bea Straver

HRIMG_9734Te