Eindhovense burgemeester Dijsselbloem spreekt bedrijfsleven aan op sociale functie: ‘Het moet hier anders dan in Silicon Valley’
Dijsselbloem riep bedrijven daartoe op tijdens een nieuwjaarstoespraak in het Evoluon. ,,Het succes van deze regio is pas compleet als alle inwoners kunnen aanhaken en meeprofiteren”, zei hij. Dijssselbloem onderstreepte nog maar eens dat de regio Eindhoven zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste motoren van de Nederlandse economie. ,,Dat is mooi, maar het stelt ons ook voor grote uitdagingen.”
Bestrijding van analfabetisme
Voorkomen dat werknemers in de schulden raken, bestrijding van analfabetisme, huiswerkbegeleiding en benutten van talent noemde hij als voorbeelden. ,,Onze regio doet het in economisch opzicht zeer goed en biedt ongelofelijk veel kansen. Tegelijkertijd groeit door opeenvolgende crises het aantal mensen met serieuze financiële problemen. Problemen doen zich ook voor onder uw eigen medewerkers”, vertelde hij bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting Brainport aan de top van het regionale bedrijfsleven.
De bekende Amerikaanse techregio Silicon Valley noemde de PvdA-burgemeester als schrikbeeld. ,,Daar groeien de bomen tot in de hemel. Maar woningen zijn er onbetaalbaar geworden, het gebied is volgebouwd en de regio is voor veel mensen onleefbaar en onbereikbaar geworden. Laten we daarvan leren en de regie nemen. We gaan het hier anders doen. Om te zorgen dat we één gemeenschap blijven vormen. Net zoals we onze economie samen hebben opgebouwd, moeten we ook onze sociaal-maatschappelijke agenda samen vormgeven.”
‘Brainport voor Elkaar’ is de naam van de nieuwe sociale agenda. Bedrijven kunnen meedoen met expertise, denkkracht, vrijwilligers en geld. Hulp bij de opvang van vluchtelingen staat als een van de voorbeelden genoemd in een folder die dinsdag werd uitgereikt. Ook initiatief van de bibliotheken tegen laaggeletterdheid is genoemd als voorbeeld waardoor inwoners volwaardig kunnen meedoen aan de de samenleving.
Als voorzitter van de stichting Brainport wil de Eindhovense burgemeester zelf twee keer per jaar met een afspiegeling van de bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties in overleg over de belangrijkste maatschappelijke vragen die prioriteit verdienen.