23 juli 2020, in Eindhovens Dagblad:
“Onderzoek van bibliotheekbestuurder Albert Kivits heeft uitgewezen dat in de Brainportregio maar liefst een op de elf kinderen geen laptop of pc heeft en daardoor achterblijft in de algemene ontwikkeling. Die constatering is aanleiding voor Samen voor Eindhoven om te blijven inzetten op dit project. Ze hoopt aan het einde van de zomer nog eens 150 laptops te kunnen uitdelen.”
Lees hier het artikel in het ED van 27 juli 2020
Digitale geletterdheid is de basis voor een innovatieve regio
Samen voor Eindhoven ontving via haar contacten met de landelijke non-profitorganisatie Allemaal Digitaal 150 laptops en verdeelde ze onder Eindhovense maatschappelijke organisaties die deze digitale middelen zeer goed kunnen gebruiken.
Basisbehoefte
Samen voor Eindhoven en Allemaal Digitaal vinden dat iedereen gelijke kansen moet krijgen om zich betrokken te voelen in onze samenleving. Digitaal verbonden zijn is geen luxe, het is inmiddels een basisbehoefte. Toegang tot digitale apparaten betekent voor mensen toegang tot school, werk en contacten. Kansen om te ontwikkelen, betrokken te zijn en ertoe te doen. Gebruikte laptops en tablets worden daarom door Allemaal Digitaal ingezameld, opgeschoond en bezorgd aan geselecteerde organisaties als Samen voor Eindhoven. Samen voor Eindhoven schenkt de laptops aan Eindhovense maatschappelijk organisaties die werken voor kwetsbare groepen die dit het hardst nodig hebben.
Samen voor Eindhoven
Esther Hofstede, directeur Samen voor Eindhoven, vertelt: “We hebben een inventarisatie gedaan bij de maatschappelijke organisaties in ons netwerk en er bleek een grote behoefte aan laptops en iPads. Deze organisaties kunnen daarmee bijvoorbeeld hun werk effectiever en efficiënter doen, zeker nu hun medewerkers en vrijwilligers vaak vanuit huis werken. Maar meest worden ze gebruikt om uit te lenen aan mensen uit hun doelgroep die het moeilijk hebben. Kinderen die een laptop nodig hebben voor school, nieuwkomers die de Nederlandse taal willen leren, mensen die last hebben van eenzaamheid of opnieuw in isolement raken.”
“Zo gingen er ook 15 laptops naar de Huiskamer voor vluchtelingen in Eindhoven. Zij geven Nederlandse taallessen aan zo’n 40 dak- of thuisloze vluchtelingen. Een aantal van hen krijgt nu een laptop in bruikleen ter ondersteuning van het leren van de Nederlandse taal. Als zij de taal beheersen leveren ze de laptops weer in en kan een ander er gebruik van maken.” gaat Esther verder.
Doneren voor schoolkinderen
Samen voor Eindhoven heeft samen met Albert Kivits, bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven, een inventarisatie bij scholen gemaakt en daar blijkt voor veel kinderen ook een enorme behoefte aan laptops (1.000 stuks) te zijn! “In onze Brainport heeft 1 op de 11 schoolkinderen geen beschikking over een laptop of pc. Zij kunnen een in deze tijd belangrijke skill als digitale vaardigheid niet ontwikkelen. En blijven daardoor achter in hun algemene ontwikkeling”, aldus Albert Kivits.
Dus als jij of jouw bedrijf ook een digitaal steentje wil bijdragen, dan kan dat. Graag zelfs. Bijna elke Nederlander maar ook ieder bedrijf heeft wel een tablet of laptop liggen. Deze kan Allemaal Digitaal een tweede leven geven bij iemand die dit het hardst nodig heeft. Hoe nieuwer, hoe beter, natuurlijk. Maar zelfs heel oude, onbruikbare apparaten worden gerecycled (de geldwaarde daarvan wordt gedoneerd om nieuwe laptops te kopen). Daarom roepen we iedereen op om op zoek te gaan naar oude laptops of tablets en ze te doneren.
Wil jij of jouw bedrijf ook doneren? Ga naar www.allemaal-digitaal.nl om meer te lezen over deze actie. Alleen samen gaan we het voor elkaar krijgen om iedereen in Nederland digitaal met elkaar te verbinden.
Meer over deze actie? Bekijk dan hier het het artikel van Studio040.
Fotografie door Beeldbaas