Maatschappelijke organisaties profiteren van kennis uit het bedrijfsleven
Samen voor Eindhoven groeit sterk: het aantal werknemers in de Brainportregio dat via Samen voor Eindhoven vrijwilligerswerk doet groeit met 30% per jaar. In 2019 verwelkomden wij de tienduizendste vrijwilliger. Wij zijn er trots op dat bedrijven medewerkers – ‘in de baas zijn tijd’ – één of twee dagen corporate vrijwilligerswerk laten doen. Maar ook dat medewerkers langdurig worden ingezet. In het Eindhovens Dagblad een bijzonder mooie match uitgelicht, die ontstond tijdens het 9 maanden durende Community Coaching programma, waar Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven profiteert van hulp van schoonmaakbedrijf ICS.
Community coaching
De oplossing kwam via Community Coaching van Samen voor Eindhoven. Bij dit project worden – nu voor het derde jaar op rij – tien mensen uit het bedrijfsleven negen maanden gekoppeld aan tien ‘goede doelen’ in de Brainportregio, om via coaching en begeleiding een specifiek vraagstuk op te lossen. Judith van de Belt kwam zo in contact met Bart van der Sluijs, directeur van het schoonmaakbedrijf ICS Groep. ,,We hadden een klik”, zegt Van der Sluiijs. ,,En ik wist: die vraag waar zij mee zitten, daar kan ik wel wat mee.” Zijn bedrijf gebruikt de nieuwste technologie om schoonmakers zo efficiënt mogelijk in te zetten. Hij vroeg ICS-projectmanager Romy Waterman – specialist op het gebied van werkprocessen – tijd vrij te maken voor de VHE. En hij bracht de VHE in contact met een iemand uit zijn netwerk, Jan Schenk van Power-S. Bij deze coöperatie zijn bedrijven aangesloten met kennis van het bouwen van ICT-systemen. En haar werkwijze is precies wat de VHE nodig had.
Een brug slaan tussen bedrijven en maatschappij
Volgens Esther Hofstede lijkt het goed te gaan in Eindhoven. De Brainport regio laat fraaie groeicijfers zien en is de slimste regio ter wereld. Toch zijn er in deze stad kinderen die in armoede opgroeien. Die kloof, daar fiets ik dagelijks doorheen als ik vanuit de Bennekel de brug over de Dommel ga en op de High Tech Campus Eindhoven kom. De Bennekel en de High Tech Campus, dat zijn echt twee werelden.” Esther schreef er in het ED een opiniestuk over.
Begin februari was ze een van de gasten van de jaarlijkse bijeenkomst over armoedebestrijding, georganiseerd door de stichting Minima Eindhoven. ,,Daar kwamen heel veel mensen op af. Maar wat mij opviel: er zaten geen bedrijven bij, geen ondernemers. Een brug slaan tussen bedrijven en de samenleving blijft dus hard nodig.”